Szuflada pod piekarnikiem

Szuflada pod piekarnikiem – Czy znasz jej prawdziwe przeznaczenie ?

 

Ludzie od wieków używają pieców, jest to jeden z najważniejszych elementów w kuchni, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw.

Piekarniki które mamy obecnie w swoich mieszkaniach, nie są zbyt starym wynalazkiem, czy mimo to znamy je na wskroś? Jak uważasz?

Z pewnością zauważyłeś, że niemal każdy piekarnik posiada na dole małą szufladę, na pewno używasz jej do przechowywania patelni, garnków, pokrywek czy innych narzędzi kuchennych.

Czy jednak jesteś świadomy, że pełni ona zupełnie inną funkcję?

 

Szuflada piekarnika ma na celu utrzymanie ciepła w potrawach! Możesz włożyć tam ziemniaki, gdy czekasz, aż kurczak się dopiecze lub inne danie, jeśli chcesz aby nie wystygło zbyt szybko.

Nie dziw się, że wszystko, co trzymasz w szufladzie jest ciepłe!

Szuflady takie kontrolują zazwyczaj wilgotność, więc jeśli włożysz tam jedzenie to nie będzie suche. Jest to idealna metoda na ciepły chleb, spróbuj!

Pamiętaj jednak, że szuflada nie służy do gotowania – utrzymuje jedynie ciepło już ugotowanych potraw.

 

Oczywiście nadal możesz używać jej do przechowywania rzeczy – tylko upewnij się tylko, że nie ma tam żadnych łatwopalnych i elektronicznych rzeczy!

Smacznego! 🙂