Przepis na naleśniki

Wypróbowany przepis na naleśniki

Składniki:
(ok. 12 sztuk)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody wysokozmineralizowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp szklankę mąki dodaj do tego szklankę mleka, następnie wlej 3/4 szklanki wody wysokozmineralizowanej oraz 2 jajka. Zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą masę. Następnie dodaj cukier waniliowy (całą torebkę), 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Polecamy patelnie specjalne do naleśników ponieważ doskonale ułatwia pracę.

Gotowe placki proponujemy podawać z dżemem  brzoskwiniowym oraz polane sosem czekoladowym, tak smakują najlepiej. Sprawdź sama, Smacznego!

Naleśniki z brzoskwiniami i polewą czekoladową. Przepis na naleśniki od kuchni po sąsiedzku.

 

Zapach świeżo usmażonych naleśników potrafi działać cuda, spróbujcie sami. Proponujemy wykorzystać przepis jako lekki pomysł na obiad. Ten przepis na naleśniki ułatwi Ci nie jeden ciężki dzień, który musisz spędzić w kuchni zastanawiając się co zrobić na obiad, kolację lub szybki deser. Udany przepis na naleśniki to zasługa odpowiednich składników. Skórka naleśników fajnie chrupie, a delikatny dżem brzoskwiniowy rozpływa się sam w ustach razem z czekoladą. Po prostu niebo w gębie 😉

 

 

Naleśniki z brzoskwiniami i polewą czekoladową. Przepis na naleśniki od kuchni po sąsiedzku.

 

Dlaczego przepis na naleśniki sugeruje smażyć ciasto na specjalnej patelni?
Jest to naszym zdaniem narzędzie niezbędne w kuchni. Taka patelnia jest niska, płytka i ma nieprzywierającą powłokę, która niemal gwarantuje idealne wysmażenie ciasta na naleśniki. Z łatwością można przekręcać ciasto na druga stronę bez większego problemu. Dzięki niej każdy placek naleśnika jest usmażony równomiernie i nie jest przypalony.

 

Naleśniki z brzoskwiniami i polewą czekoladową. Przepis na naleśniki od kuchni po sąsiedzku.

 

Pierwsze naleśniki powstały prawdopodobnie już w starożytności. Serwuje się je w różnych zakątkach świata m.in. w Europie i Chinach. Jedno ze źródeł słowa naleśnik jest wyrażenie  „na listě”. Oznacza ono dosłownie „na liściu”, wzięło się stąd że pierwsze naleśniki a właściwie ich ciasto było pieczone na dużym liściu kapusty. Naleśniki mają wiele zastosowań. Podany wyżej przepis na naleśniki proponujemy podawać jako deser. Ciasto jest słodkie i chrupiące. Można je podawać również z farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym oraz z przeróżnymi innymi dodatkami.

 

 

Naleśniki z brzoskwiniami i polewą czekoladową. Przepis na naleśniki od kuchni po sąsiedzku.